Tuesday, 29 November 2016

MEMOIR LONDON (2)

London oh London. Terpisahnya kita oleh batas usia.

Saya masih ingat, pada pagi keesokan hari setelah kami tiba di London, saya bersama seorang rakan perempuan berjumpa dengan Encik Adib, pegawai JPA ketika itu untuk bertanya arah ke asrama universiti kami. Begitu naif kami kerana menyangka beliau mengetahui semua, dan nasihatnya agar kami membeli peta dan mengambil teksi untuk ke sana. Denmark Hill. Di situlah wang bernilai pound pertama kali kami gunakan di UK, membeli 2, 3 peta berbeza dan kemudian ke tepi jalan raya untuk menahan teksi. Tidak peliklah jika pemandu teksi juga tidak pasti arah mana hendak dituju, kerana asrama kami memang jauh, kurang lebih satu jam perjalanan dari Malaysian Hall. Lagi pula ketika itu GPS, Google Map semua belum wujud!

Sesampainya di asrama, kami minta resit kerana terlalu mahal harganya, biaslaah baru-baru sampai UK semua benda mahu tukar ke dalam ringgit Malaysia. 50 pound semuanya saya kira. Alhamdulillah mujurlah kami berdua masing-masing dapat bilik untuk seorang, cuma yang meresahkan bila perlu berkongsi tandas serta bilik mandi antara penghuni lelaki dan perempuan. Kerana kedua-duanya berada di luar bilik.

Sepanjang tinggal di asrama, tidak pernah saya menjejakkan kaki ke dewan makan. Bukan kerana segan, tetapi tidak tahu di situ sebenarnya ada disediakan menu halal. Haih la budak kampung, setiap kali hendak makan terutama makan malam, saya akan pastikan saya pulang ke asrama dalam keadaan kenyang atau merayau keluar mencari makanan halal. Mujurlah berdekatan asrama kami ada sebuah kedai makanan segera yang halal, selain kedai makan Vietnam yang menyediakan nasi goreng udang.

Saya juga mula belajar memasak di asrama King's, mengikut resipi daripada internet. Tapi sudahnya, saya lumurkan udang dengan kunyit, macam nak goreng ayam, terus asap berkepul-kepul. Fire drill pun berbunyi dengan lantang sekali, puas saya membuka seluruh tingkap mengibas-ngibas asap supaya keluar. Lama juga barulah ia berhenti. Dan kalau tidak salah saya, udang itu sendiri sikit sahaja saya makan, selebihnya terpaksa buang sebab rasanya sudah pelik semacam!

Pernah juga beberapa kali fire drill berbunyi ketika larut malam waktu saya sudah terlena, namun saya kunci pintu bilik dan tutup semua lampu sebab malas nak berlari keluar berkumpul segala.

Terlalu banyak peristiwa dialami di asrama ini sungguhpun saya tinggal bersendirian. Semoga Allah mengingatkan saya sentiasa tentang payahnya kehidupan di sana, agar menjadikan saya lebih merendah diri kepada Dia dan kepada makhlukNya.

RP (9.00 pm)
29 November 2016

2 comments:

ReSaH said...

:')

Peristiwa dan kenangan yang singgah dalam kehidupan kita ini.. kalau kita ingatkan kembali.. pasti terasa ahh.. indahnya.. cukup sempurna asam garam kehidupan

cuma tak tahu lah kalau udang campur kunyit tu bole kira resipi baru ke tak
:P

pemburu syurga said...

Itulah dia, pengalaman menjadikan kita dewasa. Mungkin yang dulunya ReSaH pun dah berlayar dgn tenang dalam samudera kehidupan bersama anak isteri peneman di sisi ;)